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Clarification No. 39 to TD 
Volume 1, Section 1, Instruction to Tenderers 

Volume 1, Section 2 Form of Tender for a Works Contract 

Volume 1, Section 3, Evaluation and Administrative Grid 

General 

 

QUESTIONS ANSWERS 

Question No 1 

In accordance with 8.1 of ITT 
(Instructions to Tenderers, Volume 
1, Section 1) You are kindly asked to 
clarify the following questions:  

1. In accordance with the Law 
on Contract and Torts 
(srt.630), Contract for 
construction must include 
construction duration and 
contract price, which 
implies that BoQ is one of 
the most important 
document for the future 
contract agreement 
because Tender price i.e. 
contract price derives from 
BoQ. Since several errors in 
items of he BoQ are evident 
throughout Clarifications, 

Answer No 1 

Please, kindly note that questions related to BoQ are in 
clarifications 4, 8, 15,19, 25, 27, 32, 34, 36, 37 and 38 and all of 
them are of minor importance, mainly dealing with issues related 
to discrepancies between units of measure in description of 
works column and units of measure column, and providing more 
details description of works on demand. Please, kindly note that 
no change in quantities are present and that the description of 
works of a very few items have been clarified. 

All clarifications shall be considered as part of tender documents 
and their content shall be taken into consideration by tenderers 
while preparing tender. 
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you are kindly asked to 
answer – when do you 
intend to issue modification 
with accurate BoQ, in 
compliance with 
Instructions to Tenderers 
(9. Modifications of tender 
documetns)? Note that 
contracting authority in 
responsible for drawing up 
tender documents 
according to the PRAG 
(version 2019.0 – 15 July 
2019).  

Question 2.  

Please would you be so kind to 
advise us now to fill in Evaluation 
Grid and Administrative Grid, which 
are incorrect? Their incorrectness is 
confirmed in the Answer No. 3 in 
the Clarification 12, but up-to-date 
there is neither any Modification 
concerning those documents nor 
announcement of Modification.    

Answer 2 

The Evaluation Grid and Administrative Grid shall not be filled by 
the Tenderers. Their purpose is to facilitate evaluation process 
undertaken by the Evaluation Committee. 

Question No 3 

Tenderer’s Declaration under item 
3 of the Tender Form, besides 
Tenderer, shall also be signed by 
capacity providing entity and 
subcontractors. The item 3 
Tenderer’s Declaration consists of 
14 sub-items and although it is clear 
that some sections do not relate to 
capacity providing entity and 
subcontractors, it is not clear which 
sections. Please clarify which sub-
items shall be signed by capacity 
providing entity and which by 
subcontractors. Also clarify the 
technique how to be clear what 
they are signed – to cross out 

Answer No 3 

Please follow instructions given on the form itself under point 3. 
All fourteen sub-items are applicable for all legal entities listed in 
the form under point 1, including every consortium partner as 
well as all subcontractors providing more than 10% of the 
Contract Amount and they must submit a signed declaration. 
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sections that are not concerning 
them  or in such other way.  

Question No 4 

When using the operational river 
bank and bulk material landfill, do 
we become obliged to pay the port 
fee charged for calling at port and 
shore usage?  

Answer No 4 

No. 

 


