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Clarification No. 1 to TD 

Annex II. Terms of Reference 
 

QUESTIONS ANSWERS 
Question No 1 
Annex II. Terms of Reference, Page 12 of 30, 

Activities of the Supervision Contractor within the 
Design-build phase 
Please clarify the distribution of time assigned to 
design preparation within the 23 months. Will it 
be overlapping with the build phase? 

Answer No 1 
Yes 

Question No 2 
Annex II. Terms of Reference, Page 20 of 30, 

Non-Key Experts 
a) If Serbian languages and local licences are 

required for all the Non-Key Experts, the 
engaging of foreign experts could be 
penalized. Please confirm. 

b) Must all the Non-Key experts provide a 
Serbian Licence? 

Answer No 2 
a) Kindly note that all the Key and Non-Key Experts 
must fulfill requirements stipulated in the ToR. 

b) ToR page 21 states quote: “The key and non-key 
experts, according to their functions and 
responsibilities, collectively must have the 
required Serbian licenses prior to commencing 
their functions, fully in accordance with Serbian 
Law.” End of quote. 

Question No 3: 
Annex II. Terms of Reference, Page 20 of 30, 

Non-Key Experts 
Please clarify if all Non-Key Experts will be paid 
under fee-based conditions during Building 
Phase. 

Answer No 3 
Yes. 
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QUESTIONS ANSWERS 
Question No 4: 
Annex II. Terms of Reference, Page 20 of 30, 

Non-Key Experts. Environmental Expert 
According to Article 45 Annex C-Environmental 
and Social Covenant of the Special Conditions 
(Draft Contract document) the environmental 
expert should be Key Expert. Unless the 
denomination in Special Conditions would be 
understood as “EXPERT” and refers to both Key 
and Non-Key Experts. Please clarify. 

Answer No 4 
The Contracting Authority will publish the 
Corrigendum regarding the Draft Contract 
document. 

Question No 5: 
Annex II. Terms of Reference, Page 22 of 30, 

Indicative number of working days 
Please clarify if the indicative number of working 
days refers only to the fee-based component. 

Answer No 5 
Indicative number of days refers to the fee-based 
and lump sum component. The ToR states quote: 
”The inputs presented in the table above only 
indicative, provided for information only and: 

 The inputs for the activities included in the 
lump-sums (Section 6.6 below) are 
included. 

 Reallocation of the inputs among the key-
experts is possible (subject to the 
proposal of the tenderer and acceptance 
of the Contracting Authority)” end of 
quote. 

Question No 6: 
Annex II. Terms of Reference, Page 22 of 30, 

Office accommodation 
Please clarify which type of accommodation will 
be provided by the Contractor in the site-office. Is 
furniture included? Please clarify if 
communications are included in the Contractor’s 
cost as mentioned. 

Answer No 6 
Site-office will be fully equipped and 
communication costs will be included in the 
Contractor’s costs. 

Question No 7: 
Annex II. Terms of Reference, Page 23 of 30, 

Incidental Expenditures 
Please clarify what type of visibility actions are 
included. ToR does not detail any type of event in 
Supervision activities. Which are the purposes of 
those events? Who are the target groups? How 
many? How must be considered in the work 
programme? 

Answer No 7 
Please, refer to the “Communicating CEF projects” 
at 
https://ec.europa.eu/inea/sites/default/files/co
mm_cef_leaflet_20180712.pdf 

Question No 8: 
Annex II. Terms of Reference, Page 23 of 30, 

Incidental Expenditures 

Answer No 8 
All incidentals need prior Authorization. 
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QUESTIONS ANSWERS 
Please clarify if any of the incidentals should need 
prior Authorization as it is mentioned that 
“performance of quality checks (tests) that can 
be performed by the Supervision Contractor 
based in the agreement with the Contracting 
Authority” 
Question No 9: 
Annex II. Terms of Reference, Page 15 of 30, 

Stakeholders Engagement 
Which type of stakeholders? How they will be 
engaged and paid? 

Answer No 9 
The Project is implemented in compliance with 
and subjected to the EIB`s Environmental and 
Social Standards. These require a systematic 
approach to stakeholder engagement that the 
Project is expected to build and maintain by way 
of a constructive relationship with relevant 
stakeholders. Stakeholder engagement is an 
inclusive and iterative process that involves, in 
varying degrees, stakeholder analysis and 
engagement planning, timely disclosure and 
dissemination of/access to information, public 
consultations and stakeholder participation, and a 
mechanism ensuring access to grievance and 
remedy. Engagement of stakeholders is a process 
of communication, dialogue and disclosure of 
relevant project information to stakeholders. In 
the context of this Project Stakeholders are 
individuals, groups, communities etc. directly 
affected or interested in the Project. The cost of 
these activities should be included in the overall 
cost of the proposal, and are not a separate 
budget item. 

Question No 10: 
Annex II. Terms of Reference, Page 24 of 30, 

Lump sum 
a) Please clarify how these activities will be 
developed during the Contract. Could several 
lump sums can be included in the budget, 
corresponding to different activities described in 
ToR? 
b) Is there a maximum amount or percentage for 
lump sum? 
c) How will Contract Authority decide that the 
activity has been achieved? 

Answer No 10 
a) Lump sum may have several activities included 
and the total sum should be included in the 
budget. 
b) No 
c) Contract Authority will decide based on the 
Engineer’s report/approval. 

Question No 11: 
Annex II. Terms of Reference, Page 24 of 30, 

Expenditure Verification 

Answer No 11 
Yes 
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QUESTIONS ANSWERS 
Please clarify if prefinancing payment really need 
an external verification report carry out by the 
nominated external auditor. 
Question No 12: 
Annex II. Terms of Reference, Page 24 of 30, 

Expenditure Verification 
Please clarify if lump sums activities must be 
included in the External Verification. 

Answer No 12 
Yes 

Question No 13: 
Annex II. Terms of Reference, Page 27 of 30, 

Reporting requirements 
According to the table of reports, the last DNP 
Report will overlap with Final Report. Please 
clarify. 

Answer No 13 
The last DNP Report will overlap with the Final 
Report. 

Question No 14: 
Annex II. Terms of Reference, Page 28 of 30, 

Monitoring and Evaluation 
Please clarify what indicator should be used for: 
“Supervision Contractor's performance of 
planned activities is done timely according to 
working plan and complying with prescribed 
requirements” 

Answer No 14 
As per the ToR, the “Supervision Contractor's 
performance of planned activities is done timely 
according to working plan and complying with 
prescribed requirements” is an indicator itself. 
The crucial word is “timely” and is applicable for 
evaluation of every activity of the Supervision 
Contractor in relation to the requirements from 
the ToR. 

Question No 15: 
Annex II. Terms of Reference, Page 28 of 30, 

Special requirements 
In the case of foreign experts: the sole 
presentation of the licence application will be 
accepted, regardless when the license is 
obtained? 

Answer No 15 
The license shall be active and valid. 

Question No 16: 
Annex II. Terms of Reference, Page 28 of 30, 

Special requirements 
The evidence on compliance with local (Serbian) 
legislation (laws and rule-books in force) in terms 
of the local licenses necessary for executing 
services for both the legal entities and experts 
involved will be provided. 
Please Clarify if in case of a Consortium will be 
enough that licences will be provided by only one 
of the partners. 

Answer No 16 
Yes, in case of a Consortium, this requirement 
applies to the Consortium as a whole. 

 


